Dzień Czekolady

Dni Czekolady Gorzkiej, Narodowy Dzień Czekolady, Międzynarodowy Dzień Czekolady

Mleczna, gorzka, biała, a może różowa? Jeżeli szukasz pretekstu do kupienia dodatkowej tabliczki, pamiętaj, że 12 kwietnia, w polski Dzień Czekolady, możesz (a nawet powinieneś!) skosztować je wszystkie.

Ach, czekolada. Na samą myśl o niej na twarzach pojawia się uśmiech. Co jest w niej takiego specjalnego? Czym różnią się poszczególne rodzaje przysmaku? Jak godnie świętować jej dzień? Zapraszamy do lektury!

O czekoladzie

Czekolada zawiera w swoim składzie miazgę kakaową, masło kakaowe (lub inny tłuszcz roślinny), środek słodzący, a często jeszcze inne dodatki (np. mleko). Pierwotnie znana była tylko w swojej formie płynnej. Szczególnie pokochali ją Majowie. Do Europy dotarła za pośrednictwem Hiszpanów po odkryciu Ameryki przez Kolumba w 1492 roku. Na pierwszą tabliczkę czekolady trzeba było jednak poczekać. Za jej twórcę uważa się braci Fray, którzy w 1847 roku wpadli na pomysł wymieszania masła kakaowego z proszkiem czekoladowym i cukrem i uformowali ciasto.

Rodzaje czekolady

Główny podział czekolady obejmuje pięć rodzajów. Różnią się one między sobą wyglądem, składem (zwłaszcza zawartością kakao i cukru), a przede wszystkim smakiem.

  • Czekolada gorzka – produkt o największej zawartości kakao; powinno ono stanowić co najmniej 70% jej składu. Jest najciemniejsza i najmniej słodka.
  • Czekolada deserowa – najczęściej zawiera powyżej 50% kakao.
  • Czekolada mleczna – słodka i jasnobrązowa; w swoim składzie zawiera mleko (lub proszek mleczny), zawartość kakao nie przekracza 50%, a często wynosi mniej niż 25%.
  • Czekolada biała – od pozostałych znacznie różni się kolorem i smakiem. Została stworzona dopiero w 1930 roku. Nie zawiera proszku kakaowego, a masło kakaowe stanowi mniej niż 33% jej składu.
  • Czekolada różowa – najmłodszy rodzaj czekolady, wynaleziony dopiero w 2017 roku. Prace nad nią trwały 13 lat. Wytwarza się ją ze sproszkowanych nasion kakaowca rubinowego, dzięki którym zawdzięcza swój niezwykły kolor. W smaku jest delikatna, kremowa i lekko jagodowa.

Pięć głównych rodzajów czekolad to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Cukiernicy prześcigają się w nadziewaniu i wypełnianiu tabliczek coraz bardziej zaskakującymi smakami. Do najpopularniejszych kreacji należą czekolady z: bakaliami, orzechami, owocami i likierami.

Niestety czekoladowa historia wydała również na świat ułomne dziecko – wyrób czekoladopodobny. Słodycz ten, choć podszywa się pod słynny przysmak, znacznie różni się od niego jakością i smakiem. Zawartość kakao w jego składzie nie przekracza zazwyczaj 7%, a aby uzyskać odpowiednią strukturę masy, uzupełnia się ją o dodatkowe składniki: lecytynę sojową (E322) i polirycynooleinian poliglicerolu (E476).

Codzienne spożywanie czekolady przyspiesza metabolizm, poprawia krążenie i opóźnia procesy starzenia
Zawartość miazgi kakaowej odróżnia czekoladę białą od innych rodzajów
Chocolate Covered Anything Day

(Nie)zdrowa czekolada

Gorzka czekolada spożywana od czasu do czasu ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawiera bowiem wiele pożytecznych składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, wapń czy cynk oraz antyoksydanty. Wpływają one pozytywnie na pracę mózgu, poprawiają krążenie i opóźniają procesy starzenia. Ponadto (o czym nie trzeba chyba nikogo przekonywać) jedzenie czekolady poprawia humor.

Schody zaczynają się, jeśli zamiast gorzkiej czekolady lubujesz się w innych jej odmianach. Wysoka zawartość cukru może poważnie zaszkodzić, jeśli brakuje Ci umiaru. Zwłaszcza że dodatkowo jest to produkt bardzo kaloryczny. Nadmierne jego spożywanie może doprowadzić do otyłości, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Dzień Czekolady na świecie

Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca. Legenda głosi, że to właśnie tego dnia w 1550 roku wyjątkowy przysmak dotarł do Europy. Święto zostało powołane do życia niedawno, w 2009 roku.

W Stanach Zjednoczonych National Chocolate Day jest celebrowany 28 października. Swoją słodką okazję obchodzą również tamtejsi cukiernicy; przypada ona na 13 września, w rocznicę urodzin cukiernika Miltona Snavelya Hersheya. Nazwisko tego pana wydaje Ci się znajome? To właśnie on dał nazwę coraz częściej dostępnym w Polsce czekoladkom Hershey’s.

Dwa różne święta związane z czekoladą to dużo? W amerykańskim kalendarzu znajdziemy ich znacznie więcej: National Milk Chocolate Day (28 lipca), National White Chocolate Day (22 września), National Cocoa Day (13 grudnia).

Jak obchodzić Dzień Czekolady?

Oczywiście zjadając kostkę, dwie lub nawet całą tabliczkę! Dobrym pomysłem będzie skosztowanie nowego rodzaju przysmaku lub odkrycie produktów nowej firmy. Możesz również wybrać się do lokalnej czekoladziarni i skosztować ręcznie wytwarzane praliny. Z pewnością z okazji Dnia Czekolady przygotowali oni coś specjalnego!

Jeśli po zjedzeniu tabliczki dalej czujesz niedosyt, udaj się do muzeum czekolady! W Polsce tego typu przybytek znajdziesz w Poznaniu. Uczestnicząc w tamtejszych warsztatach, odbędziesz przyspieszoną podróż od plantacji kakao do uformowanej tabliczki, a przede wszystkim stworzysz swój własny smakołyk. Czekolada jest Twoją prawdziwą miłością? Z okazji jej święta udaj się do Belgii i spróbuj tamtejszych wyrobów, które stały się sławne na całym świecie. Z pewnością nie pożałujesz, nawet jeśli później będzie Cię bolał brzuch.

Ciekawostki z okazji Dnia Czekolady

Według „Rzeczpospolitej” Polacy spożywają średnio 5,2 kg czekolady rocznie. Ilość konsumowanej czekolady znacząco rośnie w okresie bożonarodzeniowym.

Szacuje się, że najwięcej czekolady spożywają Szwajcarzy – przeciętny mieszkaniec tego kraju zjada 8,73 kg przysmaku. To stamtąd pochodzą znane na całym świecie marki: Lindt i Toblerone.

W Księdze rekordów Guinnessa znalazło się miejsce na najdroższą czekoladę na świecie. Była nią dziesięciocentymetrowa tabliczka firmy Cadbury, sprzedana na aukcji za 687 dolarów. Drogo? To nic w porównaniu do cen, jakie osiągają pralinki. Le Chocolate Box, pudełko czekoladek marki Lake Forest Confections, zostało wycenione na 1,5 miliona dolarów.

Kochasz wino i czekoladę? To połączenie idealne! Pamiętaj tylko, że czerwone pasuje do gorzkiej wersji przysmaku, a szampan najlepiej będzie smakował w towarzystwie białej tabliczki.

Dni Czekolady Gorzkiej, Narodowy Dzień Czekolady, Międzynarodowy Dzień Czekolady
Ciemna czekolada wpływa pozytywnie na zdrowie wspomaga pracę mózgu, pobudza pracę nerek
Czekolada została przywieziona z Ameryki

Czekolada czekoladzie nie równa

Czekolada jest pyszna, dlatego też często kupuje się ją dla własnej przyjemności lub w prezencie. Niestety wiele producentów kakao żyje w ubóstwie, a plantacje często zagrażają środowisku naturalnemu. Aby mieć pewność, że nasza tabliczka została wytworzona zgodnie z zasadami sprawiedliwego handlu, a proces jej produkcji nie wiąże się z wyzyskiem, należy wybierać słodycze sygnowane logiem Fairtrade, Rainforest Alliance lub UTZ.

Poszukujesz tłumaczenia dla przemysłu spożywczego? Dobrze trafiłeś! Nasi specjaliści nie tylko zajmą się dokładnym przełożeniem dokumentów na wybrany przez Ciebie język, ale również upewnią się, że będzie ona dostosowana do potrzeb danego rynku.

Posty powiązane

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.