Światowy Dzień Pizzy

Kiedy wypada Międzynarodowy Dzień Pizzy?

Prawdziwi miłośnicy pizzy nie potrzebują pretekstu, aby skonsumować swoją ulubioną potrawę. Jeśli jednak szukasz dodatkowej motywacji, być może zainteresuje Cię fakt, że wielkimi krokami zbliża się Światowy Dzień Pizzy.

Pizza hawajska, capricciosa, a może pepperoni? Masz swoją ulubioną? Na temat pizzy, jej historii, rodzajów i sposobu przygotowania można by napisać wiele. To danie jest tak popularne, że aż doczekało się swojego święta. Zapraszamy Cię w smaczną podróż!

Historia pizzy i jej święta

Mączne płaskie placki były znane wielu antycznym kulturom. Ich wersje wypiekali już starożytni Grecy, Egipcjanie i Rzymianie. Nazwa piza pojawiła się w dokumencie notarialnym z 997 roku, w którym domagano się zapłaty za to danie. Współczesna pizza wywodzi się od tej serwowanej w Neapolu na przełomie XVIII i XIX wieku. Wtedy też zaczęły powstawać tam lokale, które dziś moglibyśmy nazwać pizzeriami. Pierwotnie wyglądały one jak zwykłe piekarnie.

W XIX wieku z południa Włoch danie to trafiło do Stanów Zjednoczonych. Swoją niesłabnącą popularność zaczęło zyskiwać po II wojnie światowej. Całkiem niedawno, w 2018 roku powstało święto upamiętniające to danie – Światowy Dzień Pizzy. Jego data, 17 stycznia, to wspomnienie św. Antoniego, patrona pizzerii. Nie jest to jedyna okazja, którą powinniśmy świętować, spożywając naszą ulubioną marinarę czy hawajską. O innych opowiemy w dalszej części artykułu.

Rodzaje pizzy

Pizza jest daniem wyjątkowo różnorodnym. Najpopularniejsze placki wywodzące się z Włoch to pizza rzymska (ma grubsze ciasto, podniesione i zarumienione brzegi) oraz pizza neapolitańska (wypiekana na bardzo cienkim cieście, nie ma zaokrąglonych brzegów). Stany Zjednoczone, będące drugą ojczyzną drożdżowego placka, wprowadziły wiele innowacji, m.in. pizzę chicagowską (pieczoną w piekarniku na głębokiej patelni) i pizzę kalifornijską (cienkie ciasto z niestandardowymi dodatkami).

Na pizzy możemy umieścić takie składniki, na jakie mamy ochotę. Istnieje również wersja dania na słodko, z nutellą i owocami, choć niektórzy twierdzą, że nie powinna ona nosić tej dumnej nazwy. Mnogość możliwości zachęca do eksperymentowania (co powiesz na pizzę z chrupkami Cheetos albo farszem do pierogów ruskich?), czasami jednak dobrze jest zamówić jedną z klasycznych kombinacji. Dlatego też w menu każdej pizzerii obowiązkowo znajdzie się:

  • Capricciosa – z szynką i pieczarkami; czasem podaje się ją również z karczochami i jajkiem
  • Hawajska – z szynką i ananasem
  • Margherita – z pomidorami, mozzarellą i bazylią
  • Marinara – z sosem pomidorowym i przyprawami, bez sera
  • Quattro Formaggi – z czterema rodzajami sera; zazwyczaj znajduje się na niej mozzarella i gorgonzola
  • Pepperoni – z salami
pizza włoska w restauracjach
Kiedy wypada Międzynarodowy Dzień Pizzy?
pierwsza pizzeria

Jak świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy?

Najlepiej oczywiście… jedząc ją. Możemy w tym celu udać się np. do najstarszej pizzerii w Polsce, która znajduje się w Słupsku. Powstała ona w 1974 roku w barze mlecznym Poranek i funkcjonuje do dzisiaj. Ponoć receptura dania i wystrój wnętrz oparły się duchowi czasu. Jednakże jeśli chcemy spróbować włoskiej pizzy, rozważmy wizytę w którejś z polskich restauracji, które znalazły się w rankingu 50 Top Pizza Europa. W 2022 roku było ich aż trzy: gdańskie Ostro., warszawskie Ciao a Tutti i pabianicka Zielona Górka.

Innym sposobem na godne świętowanie Międzynarodowego Dnia Pizzy jest przygotowanie dania w domu. Przepis podstawowy nie wygląda skomplikowanie, potrzebujemy jedynie: mąki, wody, drożdży, cukru i soli. Dodatkowo mamy dużo swobody przy wyborze składników, ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Ze sprzętów kuchennych powinniśmy dysponować piekarnikiem i wałkiem do ciasta. Jeśli jednak nie masz jednego lub drugiego, nie przejmuj się. Ciasto możesz uformować szklaną butelką lub nawet ręką, a placek przygotować na patelni.

Podobne święta

Istnieje wiele świąt poświęconych słynnemu daniu: Światowy Dzień Pizzy obchodzony jest 17 stycznia, a Międzynarodowy Dzień Pizzy – 9 lutego. W Polsce większą popularnością cieszy się ta druga data. Dodatkowo w Stanach Zjednoczonych świętowane są: National Sausage Pizza Day (Narodowy Dzień Pizzy z Kiełbasą), National Pepperoni Pizza Day (Narodowy Dzień Pizzy Pepperoni), National Cheese Pizza Day (Narodowy Dzień Pizzy z Serem) oraz National Pizza Party Day (Narodowy Dzień Imprezy z Pizzą).

Jak się nazywa święto pizzy w różnych krajach?

Ciekawostki o pizzy

Popularna legenda głosi, że jedna z najpopularniejszych pizz – margherita została wymyślona w 1889 roku przez pizzaiolo o nazwisku Raffaele Esposito. Dostał on zadanie poczęstowania pysznym daniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W tym celu przygotował trzy placki: marinara (z sosem pomidorowym), alla mastunicola (z serem i bazylią) oraz nowy rodzaj z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Władczyni ponoć spodobała się najbardziej właśnie ta ostatnia, w barwach włoskiej flagi.

W 2009 roku pizza neapolitańska uzyskała certyfikat TSG (Traditional Speciality Guaranteed) i tym samym została uznana przez Komisję Europejską za wyrób tradycyjny. Kilka lat później, w 2017 roku, drożdżowy placek znalazł się również na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Choć pizza kojarzy nam się raczej z budżetowym daniem, luksusowe restauracje prześcigają się w stworzeniu jego wersji gourmet. Tytuł najdroższej należy obecnie do pizzy Louis XIII wymyślonej przez pizzaiolo Renato Violę. Kosztuje ona aż 12 000 dolarów. Choć jest raczej niewielka (ma 20 cm), na jej cenę wpływają wysokiej jakości składniki: trzy rodzaje kawioru, homar śródziemnomorski i czerwone krewetki.

Obecnie rekord upieczenia najdłuższej pizzy świata należy do Amerykanów. Danie mierzące 1930 metrów powstało w miejscowości Fontana w stanie Kalifornia w 2017 roku. Pochłonęło ono niebagatelną ilość składników: osiem ton ciasta, półtorej tony mozzarelli oraz dwa i pół tony sosu pomidorowego. Jej przygotowanie zajęło czternaście godzin; brało w nim udział ponad sto osób.

Najostrzejsza pizza świata powstała w Wielkiej Brytanii i jest serwowana pod nazwą Death by Pizza w restauracji The Little Italy Pizza Company w Sleaford. Osiągnęła ona aż 3 200 000 punktów w skali Scoville’a. Wynik ten zawdzięcza papryczce Naga Jolokia. Aby zamówić to danie, musimy mieć powyżej osiemnastu lat, podpisać specjalne oświadczenie i mieć naprawdę odporne kubki smakowe.

Gdzie spożywa się najwięcej pizzy? Odpowiedź na to pytanie nasuwa się od razu – we Włoszech. Jednakże według rankingu sporządzonego przez The Food XP kraj ten znajduje się dopiero na piątym miejscu. Pierwsze zajmuje Norwegia; na podium dotarły również Stany Zjednoczone i Wielka Brytania.

Światowy Dzień Pizzy, Międzynarodowy Dzień Pizzy
kawałek pizzy na święto pizzy
Upiecz pizzę neapolitańską we własnym domu!

Pizza – taka, jaką lubisz

Pizza to jedno z najbardziej uniwersalnych i różnorodnych dań. Możemy eksperymentować zarówno z ciastem, jak i ze składnikami. Jeśli nie mamy pomysłu, wystarczy, że położymy na niej to, co znajdziemy w lodówce, i danie również wyjdzie. Dzięki temu w bardzo prosty sposób możemy dopasować placek do naszych upodobań i potrzeb.

Wierzymy, że również tłumaczenia powinny być dopasowane w stu procentach do Twoich potrzeb. Dlatego też bez względu na to, czy potrzebujesz przekładu tekstów prawniczych, biznesowych czy technicznych, z języka europejskiego czy azjatyckiego, przygotujemy ofertę, która Cię usatysfakcjonuje.

Posty powiązane

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.