biuro tłumaczeń skrivanek

Bulion czy brulion?

Bulion czy brulion
Bulion czy brulion

Bulion czy brulion?

Bulion (franc. bouillon) to wywar z mięsa i warzyw, a także koncentrat, który po rozcieńczeniu można wykorzystać do ugotowania rosołu. Brulionem nazywamy zaś zeszyt do notatek. Takiego określenia można również użyć, mówiąc o tekście napisanym na brudno. W tym znaczeniu słowo to stosuje się zwłaszcza w odniesieniu do brudnopisów autorów dzieł literackich. Tytuł „brulion” odnosi się z kolei do czasopisma literackiego wydawanego w latach 1986-1999. Promowało ono twórczość nowego pokolenia poetów i pisarzy, nazywanego niekiedy właśnie „formacją »brulionu«”, które reprezentują m.in. Andrzej Stasiuk, Marcin Świetlicki czy Olga Tokarczuk.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.